Kerken          kasteeltoren          Molen          Diverse foto's IJsselstein          Beelden         


Gerbrandytoren

De Gerbrandytoren is de zendmast voor FM-radio- en TV-uitzendingen te IJsselstein. De toren is in 1965, door toedoen van studentendispuut Nec Aspera Terrent, afdeling Utrecht, vernoemd naar oud-minister-president mr. P.S. Gerbrandy. De televisietoren werd op 9 mei 1961 geopend door H.M. Koningin Juliana. Toen de mast in 1961 in gebruik werd genomen, stond de mast in de gemeente Lopik. Na de gemeentelijke herindeling van 1989 behoort het grondgebied waarop de toren staat tot de gemeente IJsselstein. De meeste mensen spreken nog steeds over de "zendmast te Lopik", al staat hij tegenwoordig dus niet in die gemeente. De toren is eigendom van Nozema (Nederlandse Omroep Zender Maatschappij).

Gerbrandytoren met analoge antenne

Het bouwwerk bestaat uit een circa 100 meter hoge betonnen toren met daarop een stalen buismast van 259,6 meter. Bovenop de buismast stond nog een antenne waardoor de totale hoogte van de Gerbrandytoren tot 2 augustus 2007 374,5 meter boven NAP was. De analoge televisiezendantenne van KPN Broadcast Services op het topje van de zendmast is sinds december 2006 buiten gebruik en moest worden vervangen door een nieuwe digitale antenne met landelijk bereik. Na het vervangen van de antenne is de Gerbrandytoren 9 meter korter geworden.

Bekijk hier de beelden van rtl-nieuws van het eraf halen van de antenne
Bekijk hier de beelden van rtl-nieuws van het erop zetten van de nieuwe antenne

De toren is lange tijd het hoogste bouwwerk van Europa geweest. De toren is 40 meter hoger dan de Eiffeltoren. De toren staat op een fundatie van 132 heipalen van 12 meter lengte. Het betonnen deel van de Gerbrandytoren weegt 8.000 ton. De binnendiameter van de betonnen toren bedraagt 10,3 meter. De wanddikte van deze betonnen toren is 30 centimeter. Naast trappen is het betonnen deel van de toren voorzien van een lift, waarmee de top van de betonnen toren is te bereiken. De stalen buismast heeft een diameter van 2 meter en weegt 235 ton. De wanddikte van deze stalen mast varieert tussen de 10 en 14 millimeter. Ook de buismast is voorzien van een (kleine) lift, waarvan het hoogste stoppunt op 335 meter hoogte ligt. De top van de toren is bereikbaar via een steile trap. De toren is op 155, 226, 297 en 350 meter hoogte voorzien van tuidraden. De tuidraden zijn op de grond aan tuiblokken bevestigd. Deze tuiblokken hebben een gewicht van circa 1.000 ton elk.

De Gerbrandytoren wordt rond de kerstdagen vaak opgetuigd tot kerstboom door er 120 lampjes en een fel toplamp in te hangen. De eerste kerstboom werd in 1992 ontstoken. In 2009 is het de dertiende keer dat de toren als kerstboom wordt opgetuigd.

Gerbrandytoren tijdens de kerstdagen